2016-2017

Γιορτή λήξης του σχολικού έτους 2016-17

Η γιορτή λήξης του σχολικού έτους 2016-17 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά θα γίνει την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 18:45 στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Ενημερωτική εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 1o Δημοτικό Σχολείο Παλαμά

Το Europe Direct Καρδίτσας της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε., σε συνεργασία με το Διευθυντή και τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Παλαμά, πραγματοποίησε την Παρασκευή 19/05/2017 ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν οι μαθητές, είχε ως σκοπό να τους φέρει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούσε την ιστορική διαδρομή από την ίδρυσή της έως και τις ημέρες μας, τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και τα όργανά της, ενώ έγινε και αναφορά στο τι σημαίνει, ειδικά για τους νέους, να είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δικαιώματά τους και τα πλεονεκτήματα που αυτό τους δίνει.
Επιπλέον, έγινε παρουσίαση για το Ευρώ (Ιστορία του Ευρώ, Πώς ξεκίνησε, Πόσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το χρησιμοποιούν σαν κύριο νόμισμα, πόσες όχι) καθώς επίσης και για το περιβάλλον.Τέλος στους μαθητές μοιράστηκε και έντυπο πληροφοριακό υλικό.
Οι εκδηλώσεις σε σχολεία και η ενημέρωση μαθητών αποτελούν μέρος των συνολικών ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση το Europe Direct Καρδίτσας για θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών ή/και το ευρύ κοινό. Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις για μαθητές θα συνεχιστούν το 2017 και σε άλλα σχολεία της περιοχής μας.
Το Europe Direct Καρδίτσας πέραν των εκδηλώσεων που οργανώνει είναι επίσης καθημερινά στη διάθεση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής για πληροφόρηση σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στο 1ο Δημοτικό σχολείο Παλαμά

Στην εκδήλωση μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν εργασίες τους σχετικές με τις Φυσικές Επιστήμες, δηλαδή πειράματα, αφίσες, κατασκευές, παρουσιάσεις και θεατρικά. Παρουσιάσεις πειραμάτων, αφισών και άλλα εκθέματα των μαθητών έγιναν από 2 Δημοτικά Σχολεία (1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά και Δημοτικό Σχολείο Ιτέας), 1 Γυμνάσιο (1ο Γυμνάσιο Παλαμά) και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Καρδίτσας.

Στο νέο κτήριο του σχολικού συγκροτήματος, η μεγάλη αίθουσα τελετών και το ισόγειο γέμισαν από παιδικές φωνές, κυρίως από μικρά παιδιά Δημοτικών Σχολείων, που με χαρά και προθυμία παρουσίαζαν στους παρευρισκόμενους τα πειράματα που είχαν προετοιμάσει σε συνεργασία με τους δασκάλους τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα θεατρικό με τίτλο «Οι φυσικές επιστήμες στο ειδώλιο», που παρουσίασαν με εξαιρετική επιτυχία μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Παλαμά. Το σενάριο ήταν του Σχολικού Συμβούλου Φυσικών Επιστημών Ν. Καρδίτσας κ. Παναγιώτη Σαραντόπουλου, ο οποίος παρίστατο και θαύμασε τα παιδιά να παρουσιάζουν το έργο του, και η διασκευή και σκηνοθεσία του καθηγητή του Γυμνασίου Παλαμά κ. Δημητρίου Κούζα.

Μετά την επίσκεψη των παρευρισκόμενων στους πάγκους με τα εκθέματα και τις παρουσιάσεις πειραμάτων ακολούθησε παρουσίαση βιωματικών δραστηριοτήτων με θέμα «Η μαγεία των Φυσικών Επιστημών» από τους αποσπασμένους στο ΕΚΦΕ Καρδίτσας εκπαιδευτικούς κ. Ιωάννη Ντελή και Αριστείδη Γκάτση. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική διαδικασία που περιέχει στοιχεία θεατρικά και που τα παιδιά συμμετέχοντας ενεργά ανακαλύπτουν τις απαντήσεις σε μια σειρά φαινομένων που εκτυλίσσονται μπροστά τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διαγωνισμό εκτόξευσης πυραύλων μεταξύ ομάδων μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, που παρευρισκόταν στην εκδήλωση είτε παρουσιάζοντας πειράματα είτε ως επισκέπτες. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου και οι επιδόσεις των μαθητών, μετά τις πρώτες αναγνωριστικές βολές ήταν εντυπωσιακές.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και θαύμασαν τα «κατορθώματα» των μαθητών ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Σαραντόπουλος, η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτα Ντιβέρη, ο εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ρουμ Παλαμά κ. Κωνσταντίνος Γιολδάσης και πολλοί Διευθυντές Σχολείων και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γιορτή 25ης Μαρτίου

Κάνοντας κλικ στη φωτογραφία μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαμά την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=h52D5Xa5keM&t=7s

Διάκριση eTwinning με θέμα "Γνωρίζουμε άλλους τόπους"

Το 1ο Δ.Σ.Παλαμά κατά το σχολικό έτος 2015-2016 υλοποίησε πρόγραμμα eTwinning με θέμα "Γνωρίζουμε άλλους τόπους" με τους μαθητές/τριες της Δ΄τάξης (φέτος Ε΄) με υπεύθυνες τις εκπαιδευτικούς Θώμη Σίσκου (ΠΕ11) και Ειρήνη Ντούλα (ΠΕ06).Έλαβαν μέρος 7 σχολεία (2 σχολεία από την Κύπρο και 4 από την Ελλάδα)και 8 εκπαιδευτικοί. Η Εθνική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βράβευσε το έργο,τα συνεργαζόμενα σχολεία και τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για την άριστη ποιότητα των αποτελεσμάτων τους.

Τί είναι η Εθνική Ετικέτα Ποιότητας:

H Εθνική Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται στα έργα eTwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας πληρώντας μια σειρά κριτηρίωντης Κεντρικής Υπηρεσίας Στήριξης (CSS)και της Εθνικής Υπηρεσίας Στήριξης (NSS).

Tι είναι το eTwinning :

Η δράση ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 ως δράση του προγράμματος eLearning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης σαν τμήμα του Comenius. Από το 2014 η ευρωπαϊκή δράση eTwinning αποτελεί μέρος του προγράμματος Erasmus+ (2014-2020), παίζοντας πλέον κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης.

Το eTwinning είναι μια πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης, η οποία προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

 etwinning4.jpg - 244.35 kB

Το έργο μας:

 «Γνωρίζοντας άλλους τόπους»

Τα παιδιά αρχικά αντάλλαξαν πληροφορίες για τους εαυτούς τους με σκοπό να γνωριστούν. Στη συνέχεια ανέλαβαν να παρουσιάσουν τον τόπο καταγωγής τους μέσα από κείμενα και φωτογραφίες. Τους δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα ήθη και έθιμα άλλων τόπων, αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα την κουλτούρα του τόπου τους στην προσπάθειά τους να την παρουσιάσουν στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

 

 

Η συνέχεια με το etwinning για το τρέχον σχολικό έτος

Το σχολείο μας συνεχίζει να βρίσκεται στην κοινότητα του etwinning και φέτος διασυνδέοντας το μεγάλο μας διετές πρόγραμμα Erasmus+ KA219 «Save Energy Save the World» με το ομώνυμο νέο μας έργο etwinning «Save Energy Save the World» με τη συμμετοχή 5 άλλων χωρών, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και Τουρκίας. Διασκέψεις μέσω Skype με τους μαθητές των άλλων χωρών, δραστηριότητες και βίντεο με νέο υλικό έχουν ήδη ανέβει στην πλατφόρμα του etwinning και συνεχίζουμε!