2016-2017

Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στο 1ο Δημοτικό σχολείο Παλαμά

Στην εκδήλωση μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν εργασίες τους σχετικές με τις Φυσικές Επιστήμες, δηλαδή πειράματα, αφίσες, κατασκευές, παρουσιάσεις και θεατρικά. Παρουσιάσεις πειραμάτων, αφισών και άλλα εκθέματα των μαθητών έγιναν από 2 Δημοτικά Σχολεία (1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά και Δημοτικό Σχολείο Ιτέας), 1 Γυμνάσιο (1ο Γυμνάσιο Παλαμά) και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Καρδίτσας.

Στο νέο κτήριο του σχολικού συγκροτήματος, η μεγάλη αίθουσα τελετών και το ισόγειο γέμισαν από παιδικές φωνές, κυρίως από μικρά παιδιά Δημοτικών Σχολείων, που με χαρά και προθυμία παρουσίαζαν στους παρευρισκόμενους τα πειράματα που είχαν προετοιμάσει σε συνεργασία με τους δασκάλους τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα θεατρικό με τίτλο «Οι φυσικές επιστήμες στο ειδώλιο», που παρουσίασαν με εξαιρετική επιτυχία μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Παλαμά. Το σενάριο ήταν του Σχολικού Συμβούλου Φυσικών Επιστημών Ν. Καρδίτσας κ. Παναγιώτη Σαραντόπουλου, ο οποίος παρίστατο και θαύμασε τα παιδιά να παρουσιάζουν το έργο του, και η διασκευή και σκηνοθεσία του καθηγητή του Γυμνασίου Παλαμά κ. Δημητρίου Κούζα.

Μετά την επίσκεψη των παρευρισκόμενων στους πάγκους με τα εκθέματα και τις παρουσιάσεις πειραμάτων ακολούθησε παρουσίαση βιωματικών δραστηριοτήτων με θέμα «Η μαγεία των Φυσικών Επιστημών» από τους αποσπασμένους στο ΕΚΦΕ Καρδίτσας εκπαιδευτικούς κ. Ιωάννη Ντελή και Αριστείδη Γκάτση. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική διαδικασία που περιέχει στοιχεία θεατρικά και που τα παιδιά συμμετέχοντας ενεργά ανακαλύπτουν τις απαντήσεις σε μια σειρά φαινομένων που εκτυλίσσονται μπροστά τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διαγωνισμό εκτόξευσης πυραύλων μεταξύ ομάδων μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, που παρευρισκόταν στην εκδήλωση είτε παρουσιάζοντας πειράματα είτε ως επισκέπτες. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου και οι επιδόσεις των μαθητών, μετά τις πρώτες αναγνωριστικές βολές ήταν εντυπωσιακές.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και θαύμασαν τα «κατορθώματα» των μαθητών ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Σαραντόπουλος, η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτα Ντιβέρη, ο εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ρουμ Παλαμά κ. Κωνσταντίνος Γιολδάσης και πολλοί Διευθυντές Σχολείων και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.